Hogyan tedd rendbe a konyhát a rohanó hétköznapokban? 

A legtöbb házban és lakásban a konyha központi szerepet tölt be a család és a baktériumok életében. A legtöbb munkafolyamat elég kényes, ami a konyhában történik, hiszen ott tároljuk és készítjük el ételeinket, amik elkészítése igen sok koszt és szemetet hagy maga után a napi használat során. Így rendkívül fontos konyhánk tisztán tartása - még a sűrű és, programokkal teli hétköznapokban is, de különösen egy nagyobb igénybevétel után - ha szeretnénk elkerülni a különféle betegségeket, valamint az egyéb kellemetlen tényezőket, például a szagokat. 

Bővebben: Hogyan tedd rendbe a konyhát a rohanó hétköznapokban? 

Ablaktisztítás

Ablakmosáshoz legelőnyösebb a szarvasbőr használata, de jó olyan mosókendő is, amely nem hagy apró szálakat, bolyhokat az üvegen. Áttörléséhez használhatunk újságpapírt, szép fényt ad az üvegnek.

Bővebben: Ablaktisztítás

Perzsaszőnyeg ápolás

Perzsasznyegünk használatakor érdemes néhány alapvetszabályt betartanunk. 

Megvásárolt sznyegünket tartsuk távol a nedvességtl. Ne tegyünk rá növényt, mert a legjobb minségvázák hajszálrepedésein is átszivárog a víz, amely rövid idután tönkreteszi sznyegünket. Nedves padló vagy falfelület is tönkreteheti a sznyeget. Elkerülhetetlen bútoraink ráhelyezése a sznyegre, ez nem okoz kárt, bármilyen nehezek is, de mozgatásukkal feltéphetjük a csomókat. Ennek elkerülését egyszermegoldással segíthetjük, a lábak talpára ragasszunk fel filc, vagy brdarabot. Negyedévente egy-egy centivel helyezzük odébb a bútort, ezzel elkerülhetjük, hogy a sznyegen mély benyomódások keletkezzenek. Ha félévente megfordítjuk sznyegeinket, akkor az egyenletesebben használódik, elkerülhetjük egy-egy terület gyors kikopását. 

Bővebben: Perzsaszőnyeg ápolás

Házi praktikákkal a makulátlan fugákért 

Mielőtt a fugák kivésése vagy átfestése jutna eszedbe, érdemes kipróbálnod azokat a praktikákat, melyeket háziasszonyok ezrei alkalmaznak sikerrel. Népszerű és hatásos módszer a padló réseibe telepedett kosz eltávolítására például a fogkefével való ecetes átdörzsölés. Bár hosszadalmas munka, megéri a fáradságot. Használj 20%-os töménységű ecetet, a kosz mértékétől függően töményen vagy fele-fele arányban vízzel hígítva. Mártsd bele a fogkefét, és dörzsöld végig a réseket: a kosz eltűnik, és a fugák a savas ecetnek köszönhetően világosabbak is lesznek. 

Bővebben: Házi praktikákkal a makulátlan fugákért 

A helyes takarítási sorrend II.

Vizes takarítási fázis: 

Rakjuk be a mosnivalókat a mosógépbe és indítsuk el a mosási programot.
Készítsük elő a felmosó vizet, valamint a nedves törléshez szükséges vizes edényt és egy törlőkendőt. (5 liter víz 3 evőkanál szódabikarbóna és egy citrom facsart levének a keveréke.)
Ezzel a tisztítószerrel töröljük át az ablakpárkányokat és az ajtókat.
Az előkészített felmosó vízzel tisztítsuk meg a padlót. 

Bővebben: A helyes takarítási sorrend II.

A helyes takarítási sorrend

Pontos meghatározása nincs annak, hogy mikor és milyen időközönként kellene takarítani, hiszen mindenkinek egyénre szabott a tisztasági igénye. Általánosságban azért elmondható, hogy egy kis család "rezidenciáját" érdemes hetente rendesen kitakarítani. De mi is a helyes takarítási sorrend?

Száraz takarítási fázis: Először is rakjunk rendet és vigyük le a szemetet.

Bővebben: A helyes takarítási sorrend

A WC alapos tisztítása

Azt tudni kell, hogy a WC takarítása (irodában vagy lakásban) nem csak saját maga miatt fontos, hogy az ne legyen visszatetsző, hanem az egész környezet miatt is, ugyanis a benne lévő mikroorganizmusok az öblítés során a levegőbe kerülnek, így eljutnak a helyiség különböző felületeire is, hogy aztán ott összeszedjük őket. A WC helyes takarítása érdekében az elsődleges tanácsunk éppen ezért az, hogy öblítésnél a WC ülőkét mindig csukja le. Így valamivel nagyobb mértékben megakadályozhatja a biológiailag stabil, ezért komoly fertőzésveszélyt jelenthető baktériumok terjedését.

A levegőben olyan organizmusok terjedhetnek, mint például a szalmonella, Shigella, Campylobacter és társaik. A helyes takarításhoz először is kell egy általános felmosó szer, mely használata naponta ajánlott, wc tisztító folyadék egy szivacs ,felmosó. Ezzel a WC padlózatának a tisztán tartását tudja biztosítani. Nagyon fontos, hogy legyen otthon egy lefolyótisztító is, amivel az elzsírosodott, vagy eltömődött lefolyót szükség esetén kitakaríthatjuk. A lefolyótisztítót érdemes 15, de akár 30 percig is hatni hagyni, majd forró vízzel leöblíteni. A szennyezettség mértéke szerint a művelet megismételhető. Jó ha van odahaza emellett még vízkőoldó is. Arra figyeljen persze, hogy a foszforsavas vízkőoldó a mészkő, márvány és tűzzománcozott felületeteket maradandóan is károsíthatja. Amennyiben makacs vízkővel küzd, mészkő lerakodásáról van szó, akkor a szert töményen célszerű a felületre felvinni és ott legalább 5 percig állni hagyni, majd ezután tiszta vízzel alaposan leöblíteni.

A folyamat a következő: először beleöntjük a wc-tisztító folyadékot a wc –be majd a wc kefével jól átdörzsöljük a belső felületet,legalább 10 percet áztassuk, amíg hat ,letöröljük tartályt ezután a wc deszka jön és a csésze teteje,utána lehúzzuk a wc-t . Minden egyes WC használat-takarítás után kezet kell mosni, hogy a fentebb említett fertőzéseket, nagyobb eséllyel kerülje el. Végezetül felmosunk. Forrás:

irodatakaritasbudapest.hu/

Központi porszívó-rendszer

A központi porszívó-rendszer felépítését tekintve egy, a ház valamelyik - jellemzően a garázs vagy kazánház - helyiségében felszerelt fix központi egységből, egy falba vagy aljzatba süllyesztett csőhálózatból és a lakótérben elhelyezett fali szívóaljzatokból, konyhai szívólapátokból áll. A rendszer lényege a pontos tervezés, azaz megfelelő szívóerő társuljon a jó elosztású, optimális számú fali csatlakozókhoz, és így egy elérhető árú, hatékonyan működő központi rendszerünk lesz.

A központi porszívó használatakor a finom, mikroszkopikus por részecskék - a talajból származó spórák, virágporok, a poratkák allergiát keltő anyagcseretermékei stb. - soha nem kerülnek vissza a kitakarított helyiségekbe, mivel azokat a rendszer megszűri, és a portartályban tárolja. Az allergiára hajlamosító szennyeződések így teljesen a lakáson kívülre kerülnek. A lakóhelyiségen kívül elhelyezett központi egység lehet szűrőt nem tartalmazó, ciklónikus rendszerű ülepítést alkalmazó, vagy papír-, szövet-, illetve habszűrővel ellátott. A portól megtisztított levegő a központi konstrukciók esetében kivezető csövön távozik el a szabadba.

A központi porszívók nem okoznak kellemetlen zajt, mivel a központi egység a ház lakótértől távoli pontján található. A központi gépet akkor is használhatjuk, ha ugyanabban a helyiségben alszanak, telefonálnak, beszélgetnek vagy televíziót néznek. Használat közben csupán az elszívott levegő sustorgó hangja hallatszik. A berendezés a nagy teljesítményű motor jóvoltából igen hatékony, a takarítás gyors és alapos, a szőnyegekbe mélyen beletaposott, beragadt szennyeződések is eltávolíthatók.

Forrás: ezermester.hu

Házi praktikák a penész ellen

A klór egy erős fertőtlenítő, ezért tökéletesen alkalmas a penész eltüntetésére is. A szövetekből, textilekből is kiveszi a penészfoltokat, de ha egy adott falfelület penészes, azon is alkalmazhatod. Vannak azonban olyan falfestékek, amelyek érzékenyen reagálnak a klórra, ezért előtte érdemes inkább egy kis, eldugott falfelületen kísérletezni. A szódabikarbóna tökéletes választás penészes zuhanyfüggöny esetében. Tegyél egy kis szódabikarbónát a mosógépbe a mosópor mellé, indítsd el a programot, s a mosás után patyolat tiszta zuhanyfüggönyt vehetsz ki a mosógépből. És nem csak a zuhanyfüggönnyel tesz csodát, hanem a mosógépet is védi!

Az ecet felhasználási lehetősége igen sokoldalú, így nem meglepő, hogy penész eltüntetésére is tökéletesen alkalmas. A penészes zuhanyfüggönyt is beáztathatjuk 1:1 arányban kevert ecetes vízbe, de a csempéket is kezelhetjük ezzel az eleggyel. Egy kis súrolás és a fugákon keletkezett penész rögtön eltűnik. Emellett a csempék is fényesek, tiszták lesznek. Az ammóniát hasonlóképpen használhatjuk, mint az ecetet, csak 1:30 arányban készítsük az elegyet és fontos, hogy a víz forró legyen. Ezzel dörzsöld át a csempéket. Fontos, hogy ne feledkezz meg az alapos szellőztetésről, illetve zárt térben sem szabad ammóniát alkalmazni.

Forrás: almaimotthona.hu

Üvegtárgyak tisztítása

Az üvegtárgyak megtisztítása önmagában nem nagy kihívás: egyszerű mosogatószeres átmosással, majd folyóvizes öblítéssel a legtöbb szennyeződést könnyen eltávolthatod a sima felületről, ám száradás után gyakran maradnak apró pöttyök a poharak oldalán.

Bővebben: Üvegtárgyak tisztítása

Takarítási tippek

A takarítás a legritkább esetben tartozik az emberek kedvenc elfoglaltságai közé. Pedig némi szervezéssel és hasznos tippekkel kellemessé és egyszerűbbé tehető. Néhány általános tanács a pozitív hozzáállás érdekében..

Bővebben: Takarítási tippek

Irish gambling website www.cbetting.co.uk Paddy Power super bonus.